Stranica 1 od 1

Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Sre Dec 05, 2018 11:49 pm
od Banellone
Pozdrav svima od novog člana :).

Imam problem sa veš mašinom, sve radi, sem centrifuge. Nekad hoće prvu centrifugu da zavrti, nekad započne samo, ali najčešće ništa.
Desi se nekad i da par klikova pred kraj rada, programator umesto da nastavi dalje, vrti u krug jedno te isto, na tačno svaku 21nu sekundu. Na tom položaju konkretno se okreće bubanj 10ak sek, pa pumpa za vodu 10ak sek, čuje se cak na programatoru i tako u krug dok ga sam ne pomerim za jedan cak unapred.
Programator inače nigde ne zapinje mehanički.

Mašina je ona uska, puni se odozgo, nema display, niti lampica, sem Power On.

Odakle da krenem(o)?

Svako dobro.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Sub Dec 08, 2018 8:13 pm
od žežino
Mogao bih imati problema baš sa programatorom, ali ajde da njega zaboravimo.Uslov za centrifugu ti je izbacivanje vode , ako ti ne izbaci skroz vodu neće ti ni ući u centrifugu( samo će pokušavati).Zatim sam motor, neznam dali imaš kondenzator, ali ja bih njega prvo zamenuo pa probao.Na mehaničkim programatorima lako mogu biti i slomljena plastična perca unutar samog programatora koja služe za pokretanje programatora a nevide se dogod se ne rastavi sam programator , što ne preporučujem..Nisam baš naj bolje razumeo tvoj kvar, ali dao sam ti par opcija kreni od naj jednostavnije.(prvo očisti pumpu pa sve ostalo dalje).

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Sub Dec 08, 2018 11:49 pm
od Banellone
Hvala na odgovoru.

Pumpa za vodu izbaci vodu do kraja, očistio sam je, iako je bila relativno čista.
Kondezator nemam za motor ili ga nisam video.
Nije onaj stari tip motora sa budžastim kondezatorom, ovo je novija generacija (od onih 70ih, 80ih), manji je.

Dakle, grejač radi, pumpa radi, el. ventil radi, bubanj okreće, hidrostat radi, nema čudnih mirisa.
Nisam proveravao direktno hidrostat, nego zaključujem, ako ne grešim, da nešto ne valja ne bi punio/praznio bubanj vodom.

Sad sam se setio, retko se desi da ne uzme omekšivač iz kadice, prašak uvek.

Pipica za mlaz vode koja ide levo-desno u zavisnosti šta treba da "izbije" iz kadice u bubanj, nema smetnje u kretanju.

Da li ima još neka caka za proveriti sem programatora, pre nego što čačkam oko njega?

Bitno mi je da radi centrifuga, a to što moram da ponerim programator u određenom trenutku za jedan cak da bi nastavio sam do kraja mi je manje važno,osim ako je uzročno-posledično.

I ručno kad okrećem nema centrifuge.

Pozdrav.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Ned Dec 09, 2018 10:59 am
od žežino
Ako ti nije problem skini motor dole i uslikaj ga lakše će mo rešavati priču. Nebi bilo loše ako ima neka nalepnica na njemu , i sam priključak da slikaš.Makar da se se krene od motora :D kaoprvi korak i da probamo da ga isprobamo zajedno.Ići će to brzo pošto vidim da kapiraš stvari.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Ned Dec 09, 2018 11:15 am
od žežino
Malo sam čeprkao i video da je to motor sa četkicama , i mešana elektronika i mehanika na programatoru.Ako krenemo od motora , :proveri četkica i tahometar i magnet koji se nalazi u samom tahometru,obavezno.Obe stvari utiču na rad motora.Tahometar ti se nalazi prčvršćen pozadi na osovinu motora i naj bolje ćeš ga proveriti instrumentom merenjem na opsegu voltaže na tačkama koje su na glavnom konektoruk od motora,zavrtiš rukom rotor i ako ti skače voltaža recimo da radi . A nakon toga možeš i omski proveriti otpor.Što se tiče istrošenih četkica videćeš golim okom pa zameni , i obavezno obraditi rotor da ne varniči.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Ned Dec 09, 2018 10:29 pm
od zokce
Mislis, kolektor?

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Uto Dec 11, 2018 12:26 am
od Banellone
Četkice su dobre, imaju još "mesa", tahometar mi pokazuje u milivoltima skokove kad zavrtim motor (rezolucija osvežavanja unimera mi je 3Hz :doh: ) Nema megaomski otpor ka masi (do 2M mi je max. merni opseg). Otpor rotora i statora je po oko 6 oma. Kolektor sam usijao finom šmirglom. Nema lufta u ležajevima, mada ima malo šuma kad se zavrti.

Šta dalje?

Nezgodno mi je da izmerim napon kad vrti normalnom brzinom bubanj.
Da li je manji od 220?
Ako je tako, u krajnjem slučaju, "budž" rešenje za centrifugu se nazire.

Pozdrav

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Čet Dec 13, 2018 8:17 pm
od žežino
Sory mislioo sam kolektor,Pogledaj onda programator,Ako ti se bude dalo uslikaj programator sa obe strane, imas tamo jednu plocicu i pogledaj okom dali se nesto vidi ali mi licno smrdi na neku glupost poput hidrostata(zapusena cev od kamenca produvati)ili sam hidrostat ne zatvara dobro kontakt kad izbaci vodu ili magnet na tahou(PROKLIZAVA) to sam imao slucaj na wirpolu.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Pet Feb 08, 2019 1:13 am
od Banellone
Evo mene posle "kraće" pauze da se javim sa novim, konkretnim informacijama.

Sve sam proverio - ležajeve, prekidače, selektore, hidrostat, taho, ntc, grejač, stator, rotor, remenice, kaiš, instalacija, pumpa, i sve ostalo...

Iznenadio sam se da je sve kao novo (istina svojevremeno menjan bubanj, motor i programator - haos). Sve očitane vrednosti su u granicama propisanim u servisnom uputstvu.

Na bravici nije davao kontakt kad se otvori/zatvori poklopac, pomislih to je to.
Međutim, kad sam je rastavio vidim da ima mali grejač bimetala koji kad se ugreje uključi kontakt i zabravi poklopac. Proverio direktno na 220v i radi dobro.

Jedino što se moglo uraditi, a da nije programator je da očistim odvodno crevo od taloga i posudicu koja se priključuje u bubanj na koju se kači crevo hidrostata.

Posle toga se oduševim. Nisam probao još sa vešom, ali centrifuga radi sad normalno ceo program nekoliko puta 😀. Ona posudica nije bila zapušena, kao ni crevo, ali je bilo taloga. Teško mi je da poverujem da je to bio uzrok izostanka centrifuge, ali tako ispada.

Sad me zanima šta bi moglo biti problem na samom programatoru što u jednom (uvek istom) položaju stane pa moram da ga pomerim za jedan cak da nastavi dalje sam.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Pet Feb 08, 2019 10:17 am
od zokce
Opisi koji je to polozaj, sta se desava pre nego sto se zaustavi.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Pon Feb 11, 2019 5:31 pm
od Banellone
Opisao sam u prvom postu.

Svaki položaj (cak) ima više funkcija. Na tom konkretno, pred kraj rada mašine, bubanj vrti levo-desno, stane, pumpa izbacuje vodu + okreće bubanj. Odjednom sve prestaje pa ponavlja sve ovo opisano. Kao da umesto da se pomeri programator na sledeći cak, on odpočne isti.

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Uto Feb 12, 2019 10:34 am
od BORIS023
skini kais pusti centrifugu(pretpostavljam da nemas drugi motor) ako odradi probio ti motor ja na to tipujem

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Sre Feb 13, 2019 7:40 pm
od žežino
ZUPCANICI IZLIZANI NA TOM PODEOKU U PROGRAMATORU

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Pet Feb 15, 2019 4:05 pm
od Banellone
Ok. Hvala na savetima. Programator ne diram do daljnjeg. Pozdrav

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Pon Jul 08, 2019 4:07 pm
od Banellone
U međuvremenu su se ponovo pojavili početni simptomi.

Otvorio sam programator i uspeo da rešim problem u potpunosti. Sad je mašina kao nova.

U pitanju su bili blok kondenzator na ploči programatora (opao na 1/3 nazivnog kapaciteta) i dva elektrolitska (spali na 1/2).

Blok kondenzator je glavni izvor napajanja cele ploče. Stoji umesto svičerskog ili klasičnog napajanja (trafo), te mu je opadanje kapaciteta prouzrokovalo manjak miliampera za elektroniku. Neko iskustvo mi kaže da 1uF blok = 100ma struje. Obzirom da je opao na 0.35uF znači mnogo malo struje za releje i trijake, posebno za trijak motora čijem gejtu treba minimum 50ma po datesheetu.

Dva elektrolitska su opala sa 220uF na 120uF za stabilizovanje 24V radnog napona.
Još dva su bila dobra, ali sam i njih zamenio, kao i trijak za motor, koji je bio u redu, ali stoji tu 15godina na hladnjaku bez termalne paste. Na nov sam stavio pastu.

Programi sad traju kao u uputstuvu. Centrifuga se gađa sa dijagramima iz servisnog uputstva... sve radi glatko i odlučno.

Nadam se da će nekome pomoći ovo iskustvo.
Snimio sam i video koji sam nedavno okačio na mom YT kanalu.

Pogledajte:
https://www.youtube.com/watch?v=aZNUYhVb958

Pozdrav

Re: Whirpool AWT 2290 nema centrifuge

Poslato: Uto Jul 09, 2019 8:07 pm
od elektricar024
Istina.

Kod tipa ovog mašine najčešći kvar baš to što si naglasio. Ima inače tačna tabela koliko uF jednak miliampera što on propušta. Kada on propadne padne i radni napon procesora. Pa kada pali i rele i ovo, opadne i napon za procesor pa se on resetuje.