Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, saveti. Diskusija o ostalim programima vezani za elektroniku.
Odgovori
Message
Autoru
Ivo
Početnik
Postovi: 2
Pridružio se: Pon Feb 04, 2019 3:55 pm

Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

#1 Post od Ivo » Uto Feb 05, 2019 10:37 am

Pozdrav svima!
Apsolutni sam početnik u radu sa Proteusom, do sada sam od sličnih programa koristio jedino "Sprint layout" za izradu PCB...
Proteus 8.8 mi se dopao iz više razloga, ali jedan mi se nikako ne dopada: biblioteke su siromašne elementima klasične veličine.
Ako možete pomoći, interesuje me kako doći (pronaći, dodati) biblioteke sa "Through hole" elementima, jer me SMD ne zanima, a "isključiti" sve SMD biblioteke? Znači isključivo "normalna" veličina komponenti...
Primer (loš): svi otpornici 1/8w u postojecim bibliotekama su SMD...
Hvala unapred!

8bit
Početnik
Postovi: 33
Pridružio se: Pon Mar 26, 2018 7:35 am

Re: Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

#2 Post od 8bit » Sre Feb 06, 2019 8:50 am

Napraviš svoju bazu komponenata i odgovarajućih footprint-ova. Vremenom je menjaš i dopunjuješ i vrlo brzo ćeš imati reprezentativnu bazu. I ne zaboraviš da je sačuvaš kad reinstaliraš win. Ne pitaj kako znam..

edit: KiCAD ima dosta biblioteka koje su korisnici pravili; Eagle hvale ljudi, mada su malo razočarani od kad ih je Autodesk pazario; Altiumov Circuit Maker je skroz ok što se tiče komponenata, ako ti ne smeta što je online; za AltiumDesigner može da se nađe finih bibl. Ali i dalje mislim da je lična baza najbolja.

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 1091
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

#3 Post od zokce » Sre Feb 06, 2019 10:31 am

I ja mislim kao i @8bit, mada i jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke. Meni je smetalo jednom prilikom sto raspored nozica na tranzistoru nije odgovarao mojoj viziji povezivanja, a nisam mogao da pronadjem u bazi tranzistor ciji bi mi raspored odgovarao, i samo sam izgubio dragoceno vreme. Za to vreme sam mogao da kreiram tranzistor sa karakteristikama koje bi mi odgovarale. Jeste da ide malo sporije, ali samo u pocetku, posle je sve manje komponenata koje treba ubacivati u bazu, a baza vec sadrzi dosta toga, pa posao ide dosta brze.
Без старца нема ударца!

8bit
Početnik
Postovi: 33
Pridružio se: Pon Mar 26, 2018 7:35 am

Re: Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

#4 Post od 8bit » Sre Feb 06, 2019 10:38 am

zokce napisao:
Sre Feb 06, 2019 10:31 am
Meni je smetalo jednom prilikom sto raspored nozica na tranzistoru nije odgovarao mojoj viziji povezivanja, a nisam mogao da pronadjem u bazi tranzistor ciji bi mi raspored odgovarao, i samo sam izgubio dragoceno vreme.
Baš to. Još ako imaš neki čip sa puno nožica.. Da poludiš.

Ivo
Početnik
Postovi: 2
Pridružio se: Pon Feb 04, 2019 3:55 pm

Re: Proteus 8.8 - Kako do "Through-hole" biblioteka?

#5 Post od Ivo » Sre Feb 06, 2019 12:10 pm

Najpre da se zahvalim na odgovorima...
Isprobao sam sve navedene programe, ali mi je Proteus nekako najzgodniji za rad, pogotovu što se neću baviti projektovanjem nekih komplikovanih, viseslojnih i šjz sklopova...Do sada sam isključivo koristio Sprint layout, medjutim, ono što pokušavam da radim više se ne može svesti samo na projektovanje lepih PCB...
Proteus 8.8, naravno legalna verzija ( :) ), nudi mogućnost uvoza pojedinačnih komponenti,ali i ta opcija mi je nezgodacija... Sa drugim programma je lako: treba mi to i to, tu je biblioteka, u par klikova imam sve...Ali rutina u radu koju sam uspostavio sa Sprlayotom se mnogo razlikuje od svih tih programa, tako da nikako ne mogu da se prilagodim sto zna da nervira.
Još uvek tražim način da ako je moguće čak izbacim sve SMD elemente iz njegove biblioteke...I vrlo je nezgodan, jer ako mi treba recimo trimer potenciometar 500K, trebam mu znati tačan naziv - 3292W1504M, inace mi ponudi bazu gde se nalaze svi moguci trimeri, pa ti nadji u gomili bas taj...a pri tom mu ne prikazuje fizicki oblik...ili ja (još uvek) ne umem da ga nateram da prikaze.
Pravljenje novih elemenata je tek posebna priča, jer moraju biti upotreblivi i za simulacije...

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost