Stranica 1 od 1

12V DC Motor

Poslato: Uto Avg 13, 2019 9:58 pm
od MrZyx
Pozdrav drugari,
Da li bi neko strucniji mogao da mi da jednu informaciju?

Evo o cemu se radi:
Na prozor od radionice (podruma) stavio sam ventilator od hladnjaka (od yuga) i napravio sam PWM kontorler sa Switcing tranzistorom i drugi sa Mosfetom.
Sve to radi samo me interesuje koja je bolja opcija TRANZISTOR SWITCH ILI MOSFET?
I da li smanjenje brzine tim uredjajem uticem na potrosnju odnosno unistavanje cetikica?
Kada Mosfetom smanjujem brzinu cujem brujanje ali nemogu da provalim da li bruji stalno ili smanjenjem brzine se smanjuje i buka pa tako dolazi do izrazaja brum motora.
Jos nisam prebacio na Switching tranzistor da uporedim ali me interesuje da li neko ima iskustva sa tim pa da ne istrazujem kad je vec neko to proucio.

Hvala unapred...
Zeljko Simic :D

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sre Avg 14, 2019 4:57 pm
od zokce
Pa probaj i sam, tako je najbolje. Ako pod switching tranzistorom podrazumevas bipolarni tranzistor sa kratkim vremenom tranzicije, trebalo bi posvetiti paznju upravo na to i prilikom izbora MOSFET-a. Isto tako treba proveriti izlazne karakteristike oba tranzistora kada su otvoreni, kolika im je disipacija i gubici koji se pretvaraju u toplotu.

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sub Avg 17, 2019 4:53 pm
od MrZyx
Ajmo ovako,
tranzistore koje koristim imam puno i to su tranzistori iscupani iz PC napajanja.
Ti tranzistori mogu da trpe 500-800V idu od 10A pa navise jedina mana je kada su maximalno otvoreni imaju malo veci otpor pa je u neku ruku maximum nekih 95%.
Nije to bitno Mosfet za razliku od switchinga mi deluje u teriji bolji medjutim moje pitanje je:
Da li je bolji switching ili mosfet tranzistor za DC motor i sta je manje stetno za cetkice jer neverujem da ti tranzistori mogu da uticu na stator i rotor?

PWM nemoze da steti rotoru i statoru. Nemogu da se setim ko ali nek od servisera za masine koji koriste elektro motore sa cetkicama kada su menjali cetkice su mi rekli kako uredjaji za kontrolu brzine mogu da uticu da se cetkice brze trose.
E to mi je ostalo kao nepoznanica pa pitam nekog iskusnog da li je ta teorija MIT ili je to neko lupio kao glupost.

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sub Avg 17, 2019 5:03 pm
od MrZyx
Da dopunim tranzistor je otprilike ovaj ali su svi koje sam cupao slicni:
https://www.alldatasheet.com/datasheet- ... C5027.html

A mosfet koristim klasiku IRF540N
https://www.alldatasheet.com/datasheet- ... F540N.html
Za 12V DC motor i vise nego dovoljno.

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sub Avg 17, 2019 5:18 pm
od MrZyx
Na ovoj semi je bas mosfet jedino sto je stavljen BUZ11 umesto IRF540N
Zato sam i mislio da je MOSFET logicnije resenje.
Ako neko ima iskustva sa ovim neka meni i onima koje ovo interesuje moze da skrati vreme istrazivanja i proucavanja.
Inace to je skinuto sa 555 circuits

http://talkingelectronics.com/projects/ ... cuits.html

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sub Avg 17, 2019 9:35 pm
od Banellone
Eto slučajnosti. Ja sam isto pravio skoro za kuhinju, od ventilatora kabine iz keca :). PWM sam radio sa 555 tajmerom i isti problem se javljao.
Definitivno je manja potrošnja (struje) na malim obrtajima, manje se greje, manje se troši. Tu si uspeo. Mosfet IRF540 uz hladnjak je dobar izbor.

Brujanje ti nije od četkica ili brzine, već zbog frekvencije PWM-a.

Kondenzator koji je odgovoran za frekvenciju, ako je reda veličine uF onda čuješ brum i imaš trzaje, a ako su u nF onda pištanje.

Ja sam se baš zainatio da nađem frekvenciju koja se neće čuti/osećati i nisam uspeo, međutim nametnulo se banalno rešenje tipa "kako mi to odmah nije palo na pamet".
Fora je u ovome: stavi na izlazu PWMa (tj MOSFETA) kondenzator bar 2200uF 16V ili veći /kapacitet/. Problem rešen. Radi sve već mesec dana.

Mora da bude ekstra, ako ne, poigraj se sa frekvencijom PWMa (onaj od 100nF na pinovima 2 i 6 menjaj za veći-manja frekvencija ili manji-veća frekvencija) + izlazni kondenzator 2200 ili 4700 i naćićeš rešenje. Radiće glatko i bešumno.

Pozdrav

Re: 12V DC Motor

Poslato: Ned Avg 18, 2019 5:46 pm
od MrZyx
I meni to pade napamet za veci kondenzator ali svaki put kad odem u radionicu uvek se nametne preci posao i uvek nesto hitnije pa posle cu da probam i na kraju nemam vremena za probu.
Dobro si se toga setio. Kad probam javljam za ostale koji hoce da se igraju sa tim. Jos sebe kritikujem kako se nisam setio odmah na plocicu da stavim elektrolit na izlazu.

Jos me interesje da li se cetkice unistavaju brze kada se koristi pwm?
Izgleda da ne, ali opet ako neko ima iskustva cekamo jos taj odgovor...
Hvala na odgovorima...

Re: 12V DC Motor

Poslato: Sre Avg 21, 2019 12:23 am
od RadioElektro
Ti visokonaponski mosfetovi nevaljaju za 12V (ni ja nisam znao kad sam pravio inverter sa 12V na 220V pa su polako crkavali mosfet tranzistori ) bolje da staviš iz PC matične ploče koji su samo negde 20V ali 30A do 100A (novije ploče). Probaj redom za UF 4004 staviti (10nF povezano paralelelno sa 470R) kao RC filter pa igraj se sa vrednostima možda ćeš samnjiti šištanje.

Re: 12V DC Motor

Poslato: Uto Avg 27, 2019 12:43 am
od Banellone
Ima još jedna varijanta. Regulator napona (npr. iz usisivača ili samogradnja-trijak, par otpornika i potenciometar) staviš na primar trafoa, ispravljač sa dobrim kondenzatorom 10000uF 25V i gotovo :)

Pozdrav