Stranica 1 od 1

Automatski osiguraci na tabli povezivanje

Poslato: Sre Mar 06, 2019 11:27 pm
od MrZyx
Postovani Elektricari,
Potrebna mi je jedna informacija koju sam pokusao da nadjem ali nisam uspeo.
Jedino sto sam uspeo je da vidim na nekoliko klipova (sa youtube kanala) da se na automatske osigurace dolazna faza povezuje sa donje strane kao i cesalj ali sam isto tako na nekoliko klipova video da su neki ljudi vezivali sa gornje strane dolaznu fazu i cesalj.
Po logici stvari nebi trebalo da je svejedno ali posto nisam nikada radio povezivanje automatskih osiguraca znam samo u teoriji kako se to radi pa me interesuje da li je svejedno gde je dolazna faza ili ima veze?

Hvala unapred
Zeljko Simic...

Re: Automatski osiguraci na tabli povezivanje

Poslato: Čet Mar 07, 2019 5:09 am
od jocko
Evo ovako, faza odnosno ulaz uvek ide na neparnom broju tako je i kod kontaktora, diferencijanih (fid) sklopki pa i kod automatskih osiguraca, a postavljanje se vrsi da ulaz bude dole, jer obicno kablovi koji idu prema potrosacima odozgo silaze u tablu, tako je po pravilu. Pozdrav

Re: Automatski osiguraci na tabli povezivanje

Poslato: Čet Mar 07, 2019 3:14 pm
od MrZyx
Za fid sklopku znam (1 3 5 si ulazi 2,4,6 izlazi) ali na ETI osiguracu ima samo oznaku L sa donje strane (za fazu) na donjem delu gde je i ona zakacka za sinu sto ima logike jer je na fid sklopci ulaz gore a izlaz dole pa onda cesljem se montira sa donje strane ali me buni sto sam negde video da neko povezje gore da bude ulaz i to me je zbunilo...
Ja sam to povezao sa donje strane.

Re: Automatski osiguraci na tabli povezivanje

Poslato: Pet Mar 08, 2019 8:06 am
od radicmx
ETI aut. prekidac moze da se napaja sa obe strane. Imas u njihovom pdf https://www.eti.ba///images/userfiles/b ... AT-MCB.pdf.
Isto tako za neke osigurace sam nalazio po pdf da je ulaz 2 a ne 1. Najbolje pregledaj pdf za svaki osigurac vecinom su tamo ti te informacije.

Otvarao sam mnoge osigurace i ETI mi se svidja ima dosta bakra u njima, i EATON mi se svidja ali npr vidim da neprolazi bas najbolje na nekim testovima po youtube https://www.youtube.com/watch?v=tbfAIfeB0RI

Re: Automatski osiguraci na tabli povezivanje

Poslato: Pon Mar 11, 2019 9:51 am
od MrZyx
Hvala svima na odgovorima.
Proverio sam i sa ETI fabrikom i oni su mi rekli da za AC nema veze (konkretno za ETIMAT 6) ima veze samo za DC osigurace.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovor:

ales.semolic@eti.si
8:45 AM 11.3.2019.

Dear Sir,

For normal ETIMAT 6 for AC is it's irrelevant where you connect. Important is when you use ETIMAT DC for DC current, there is important where to connect.

And also for KZS electronic version is important where to connect.

Sincerely,

Ales