Punjač za NiMH baterije

Odgovori
Message
Autoru
Korisnikov avatar
elektricar024
Site Admin
Postovi: 1080
Pridružio se: Ned Maj 15, 2016 1:27 pm
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Punjač za NiMH baterije

#1 Post od elektricar024 » Ned Apr 14, 2019 6:00 pm

Poštavani forumaši.

Došlo mi do ideje da napravim sam normalan punjač na NiMH baterije, pošto uglavno WalkiTalki uređaji koje koristimo unutar firme koriste 3AAA NiMH baterije. Problem je bio uvek sa punjačem, pogotovo što kod nas nikako ne može da se kupi NiMH punjač iste baterije. Jer kada postavim da puni, onda nemo kontrolu punjenja pa vremenom ga prepuni itd...

Zato sam odlučio da napravim svoj punjač pomoću Arduina, ali problem mi je informacije o tim baterijama. Proces bi izgledalo ovako, pošto znam da te baterije ne vole ako ih punimo sa konstantnom naponom već voli onako kapo po kap punjenje i to idelno na 50Hz. Zato ovi jeftini punjači posle trafoa nemaju kondenzator već samo diodni most i tako vrši punjenj da 20ms ima napona 20ms nema itd...
Ja sam isto to želim da napravim sa arduinom.

Proces rada:
- Kada ubacimo bateriju, prvo napravi merenje te ćelije. Ako je napon ispo 0.90V onda neće početi sa punjenjem jer ta baterija smatra se lošom. Ako je između 0.90V i 1.40 volta onda arduino kreće sa punjenjem. To sam tako zamislio da 20ms otvoren FET pa 20ms zatvoren dok je fet zatvoren procesor odradi opet merenje baterije pa opet otvori itd... do trenutka dok se napon ne popne do 1.40V. Tada punjenje prestaje.

E sad, najradije bi koristio 1.4V osnovni napon za punjenje što i ide na drain od feta. Da bi koristio veći napon tipa 5 ili 12V onda već jači otpornik treba za ograničavanje struje na bateriju i dosta bi se grejalo pa trebalo velike otpornike da koristim. E sad, mene muči to da, digitalnom izlazu arduina izlazni napon je 5V što bi išlo na GATE od feta ali kao što sam i malo pre reko da DRAIN napon 1.4 pa tu ne znam tačno šta se desilo sa FET-om. Kako bi vi rešili taj problem? Čak sam razmišljao o tome da napravim pomoću otpornika delioc napona gde bi podesio kada otvoren arduino onda na deliocu se podesi 1.4V a kada je zatvorena onda drugi otpornik svakako ga drži na gnd i fet ostaje zatvoren. Nikad nisam bio najbolji u konstrukcijama i o maksimalnoj samogradnji ( i ako sam to učio sve u školi ).

Kako bi vi taj problem rešili?
Odgovore unapredhvala :D

Ovaj punjač bi punio četri baterije koje sve pojedinačno kontrolisao. Čak ću ubaciti i NTC sonde koje prati temperaturu baterije, pa ako neka greje, isključi sa punjača :D
Ne postoji višak alat, samo retko korišten :confusion-confused:

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 1094
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: Punjač za NiMH baterije

#2 Post od zokce » Pon Apr 15, 2019 11:20 am

Koliko sam razumeo, otvoren arduino znači da ima 5V na izlazu, a kada je zatvoren onda nema napona na izlazu, tj. napon je 0V.
Ako je tako, običan delioc napona sa 2 otpornika obara na potreban napon, samo odredi jačinu struje koja treba da ide kroz otpornike. Onda, kada je na izlazu iz arduina 5V imaš potreban napon za FET, a kada je na izlazu arduina 0V opet imaš 0V za FET. Ako je za kočenje FET-a potreban negativan napon, reci pa da mozgamo.
Apropo 12V i masivnih otpornika za obaranje napona punjenja baterija, da li si razmišljao o serijskoj vezi 2 ili više baterija. U tom slučaju bi se malo zakomplikovala situacija ako se ne pune sve baterije već manji broj.
Без старца нема ударца!

Korisnikov avatar
elektricar024
Site Admin
Postovi: 1080
Pridružio se: Ned Maj 15, 2016 1:27 pm
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Punjač za NiMH baterije

#3 Post od elektricar024 » Pet Apr 19, 2019 3:07 pm

Ehh... Kada i ja preteram i prekomplikuje. Jednostavno sam spustio dloe napona na 5V. Osnovni napon i za arduino i za punjenje baterije. posle tranzistora sam stavio jedan otpornik koja ograničava struju na CCA80 mA i to je to. Uređaj uveliko radi: već jednu turu baterije na test stolu napunio. Sa dolazi taj deo kada, uporidim kvalitet njegovog punjenja sa Onom mojim univerzalnim BATT testerom ...
Ne postoji višak alat, samo retko korišten :confusion-confused:

Korisnikov avatar
Banellone
Početnik
Postovi: 148
Pridružio se: Sre Dec 05, 2018 11:27 pm
Lokacija: C:/earth/europe/serbia/belgrade
Kontakt:

Re: Punjač za NiMH baterije

#4 Post od Banellone » Čet Sep 12, 2019 8:47 pm

Da ne otvaram temu, jedno pitanje:

Do kog napona smem da punim NiMH baterije?
Obične pune koje imaju oko 1.55V bih zamenio sa NiMH?

Ako je 1.4V puna, tamo gde mi trebaju 4x ili više, neće biti dovoljno napona, džaba mi kapacitet...

Pozdrav

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 1094
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: Punjač za NiMH baterije

#5 Post od zokce » Pet Sep 13, 2019 8:20 am

Отприлике тако. Тамо где је предвиђена батерија од 1,5В тешко ће моћи да се замени пуњивом НиМХ, управо због нижег напона. Евентуално неке акробације са степап-степдаун, ако је исплативо.
Без старца нема ударца!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost