PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru (RESENO)

Odgovori
Message
Autoru
Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru (RESENO)

#1 Post od Howard1 » Sub Jan 05, 2019 3:08 pm

Pre svega kao novi clan da prvo svima cestitam novu godinu i puno uspeha svim clanovima na forumu :D . Imam problem sa popularniim napajanjem u Srbiji LC power LC600H-12. Najpajanje zelim da popravim jer je moje i dosta sam ulozio truda i vremena ali me kopka sta dalje. Imao sam problem da je izgoreo SMD otpornik 3,3oma (pozicija R143) sto ide sa malog choper trafoa za 5V. Zamenio sam njega, kolo DM311, diodu na poziciji D15 (mislim da je 1N4148), zener diodu na 15V, sve elektrolite i dobio sam stabilnih 5V na ljubicastoj zici (VSB). Kada pokrenem napajanje nemam uopste ni jedan napon u sekundaru napajanja. Menjao sam i integrisana kola u sekundaru mreze na onoj plocici sa oznakama AZ339P-E1 kao i kolo WT751002-S medjutim napajanje i dalje nece da krene. Ne znam odakle tacno dobija tih 3,3V i ima li neko ideju sta bih jos mogao da pogledam ? Omski deluje sve ispravno.
Poslednja izmena od Howard1 u Čet Feb 21, 2019 8:55 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.

Korisnikov avatar
RadioElektro
Početnik
Postovi: 122
Pridružio se: Pon Apr 09, 2018 4:35 pm
Lokacija: Subotica

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#2 Post od RadioElektro » Sub Jan 05, 2019 8:57 pm

Neznam napamet tvoje napajanje ali mislim da tvoj ima aktivni PFC sa integralcem u primaru, kad startuješ prvo treba da proradi PFC pa posle ćeš dobiti napone u sekundaru. Ako PFC ne radi isključiće ga zaštita. Treba da ti podiže napon sa 320V na 380V proveri na velikom kondenzatoru. Koji PFC integralac ti je u primaru?

Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#3 Post od Howard1 » Sub Jan 05, 2019 9:18 pm

Imam 5V samo u sekundaru na ljubicastoj zici. Kolo u primaru je TDA16888 i njega sam menjao.
Kolo je TDA16888 i stavio sam novo. Sve sam pregledao oko tog kola i deluje sve OK omski. Otpornici su dobri. Veliki kondenzator ima stabilnih 350V sto verujem da je OK. Cim imam 5V u sekundaru mreze na ljubicastoj zici mislim da me muci tih 3,3V sto nemam a ne znam odakle dobija jer nemam semu :( .

ivanbg
Početnik
Postovi: 25
Pridružio se: Pet Sep 15, 2017 9:51 am
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#4 Post od ivanbg » Ned Jan 06, 2019 3:08 pm

Jesi li opteretio izlazni vod na 12V sa nekim otpornikom ili sijalicom?

Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#5 Post od Howard1 » Ned Jan 06, 2019 3:54 pm

Izlazni vod na 12V se optereti onda kada napajanje dobije 12V , 5V, 3,3V i ostale potrebne napone u sekundaru mreze (na zicama). Posto su meni svi naponi 0V odnosno nemam napona uopste opterecenje nema nikakvog smisla zar ne ? Nadam se da sam dovoljno dobro opisao problem a ako nesto nedostaje u opisu slobodno mi kazite.

NemanjaCucak2005
Početnik
Postovi: 48
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 8:57 pm

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#6 Post od NemanjaCucak2005 » Ned Jan 06, 2019 4:54 pm

Mozda je otisao transformator u majcinu xD

Korisnikov avatar
RadioElektro
Početnik
Postovi: 122
Pridružio se: Pon Apr 09, 2018 4:35 pm
Lokacija: Subotica

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#7 Post od RadioElektro » Ned Jan 06, 2019 5:19 pm

Tih na zelenoj žici 3.3V (ili možda 4.5V) dobija iz WT7510, pregledaj datasheet možda integralac ne dobije napajanje..

NemanjaCucak2005
Početnik
Postovi: 48
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 8:57 pm

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#8 Post od NemanjaCucak2005 » Ned Jan 06, 2019 5:41 pm

Da li si imao napone pre ukljucenja ?

Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#9 Post od Howard1 » Ned Jan 06, 2019 9:05 pm

Kada je napajanje doslo na servis nisam imao ni tih 5V jer su dve diode bile u kratkom spoju a otpornik od 3,3 oma se razleteo. Sumnjam na Choper trafo ili neku zavojnicu.

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 972
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#10 Post od zokce » Ned Jan 06, 2019 9:43 pm

A kondenzator u sekundaru? Nema veze sto si promenio elektrolite, proveri ponovo.
Без старца нема ударца!

Korisnikov avatar
elektricar024
Site Admin
Postovi: 1052
Pridružio se: Ned Maj 15, 2016 1:27 pm
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#11 Post od elektricar024 » Ned Jan 06, 2019 10:42 pm

Howard1 napisao:
Ned Jan 06, 2019 3:54 pm
Izlazni vod na 12V se optereti onda kada napajanje dobije 12V , 5V, 3,3V i ostale potrebne napone u sekundaru mreze (na zicama). Posto su meni svi naponi 0V odnosno nemam napona uopste opterecenje nema nikakvog smisla zar ne ? Nadam se da sam dovoljno dobro opisao problem a ako nesto nedostaje u opisu slobodno mi kazite.
Ja mrzim napajanje da radim. Svi su prekomlikovali tako da je tragedija.

Inače, ako nemaš opterećenja napajanje neće ni da krene. Ona zapravo se upali ali na nekoliko milisekundi, izmeri ima li opterećenja i ako nema isključi se. Tako da vredi njega staviti na opterećenje.
Ne postoji višak alat, samo retko korišten :confusion-confused:

ivanbg
Početnik
Postovi: 25
Pridružio se: Pet Sep 15, 2017 9:51 am
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#12 Post od ivanbg » Pon Jan 07, 2019 12:52 pm

upravo sam na to pomislio sto ti je odgovorio i Laslo jer kada bi pravio laboratorijsko napajanje od tog kompjuterskog bez da ugradis otprnik od nekoliko Wati,desilo bi se bas to.
Dao sam samo predlog,a nije loše da probas pa kako bude:)

Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#13 Post od Howard1 » Sre Jan 09, 2019 6:33 pm

Probao sam i pod opterecenjem (iako to kod ovih napajanja nema nikakvog smisla ali ajde :) ) i grane za 5V i grane 12 V i naravno da se nista ne desava. Elektrolitski kondenzatori u sekundaru mreze su svi OK ali sam sve zamenio novim za svaki slucaj i opet isto. Oba integrisana kola AZ339P-E1 i WT751002-S imaju napajanje 4,37V i to stabilno. Nesto opterecuje mrezu i cuje se tiho pistanje pogotovo kada napajanje iskljucim iz uticnice u zidu. Sve dok ovo merim, crna i zelena zica su kratko spojene radi starta napajanja. Osim napona od 5V u sekundaru nemam ni jedan drugi napon.

Merio sam otpornosti u sekundaru mreze izmedju mase i izlaznih 3,3V (narandzastih zica) i tu imam otpor od 26 oma a izmedju mase i 5V (crvenih zica) imam 52 oma. Da li je to OK i da li su to otpornosti kalemova ?

Ti otpori sto sam naveo su u redu. Merio sam na istom ispravnom LC Power napajanju i ti otpori su dobri i treba da postoje. Dodje mi da rasturim ispravno napajanje pa deo po deo da menjam dok ne resim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Spojena su tri su posta pisana za redom u pola sata. Pisite koncizno.

Korisnikov avatar
RadioElektro
Početnik
Postovi: 122
Pridružio se: Pon Apr 09, 2018 4:35 pm
Lokacija: Subotica

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#14 Post od RadioElektro » Čet Jan 10, 2019 2:55 am

Gde si nabavio WT751002, možda je škart..
Probaj iz dodati posebno iz drugog izvora pojedinačno 5V (direktno u priključku) pa redom 12V, 3.3V,-12V, da bi video koji napon mu ne valja, jer u datasheetu WT-a piše neke milisekunde za isključenje (protect) i to je tolko brzo da izgleda kao da nije ni startovao..

Howard1
Početnik
Postovi: 144
Pridružio se: Sub Jan 05, 2019 2:49 pm
Lokacija: Beograd

Re: PC napajanje LC600H-12 nema napone na sekundaru

#15 Post od Howard1 » Čet Jan 10, 2019 4:28 pm

Sva integrisana kola uzimam sa ebay-a ako ih nema u Beogradu ili Novom Sadu. Probao sam 4 razlicita integrisana kola i sa svakim se ponasa isto tako da mislim da nije kolo u pitanju. Ovo sa dovoljenjem spoljnog napona cu se igrati tek za jedno 2 nedelje. Sumnjam na neki kalem u sekundaru mreze.

Izgoreo mali zuti coper trafo pored onog SMD zastitnog otpornika od 3,3 oma ali nikad da stignem da napisem. Zamenom trafoa napajanje je proradilo i radi bez greske. Mozda zatreba ova informacija nekome.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost