Arduino memorija

Odgovori
Message
Autoru
Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Arduino memorija

#1 Post od žežino » Pon Jan 28, 2019 5:50 pm

Pitanje za DENISA ili ostale,prosirenjem, memorije uz pomoc mikro sd kartice na arduinu dali se povecava mogucnost vreme trajanja recimo paljenje relea(da ga drzi otvorenim) sa ogranicenih 3000 mili sekundi na duzi vremenski period.Ako gresim objasni mi na koji nacin da produzim vreme jer su mi u datim trenucima potrebni cak i minuti.
KO ZNA TAJ I UME

intercepter
Početnik
Postovi: 18
Pridružio se: Ned Mar 19, 2017 12:18 am

Re: Arduino memorija

#2 Post od intercepter » Pon Jan 28, 2019 10:51 pm

Maksimalni delay bi trebao biti oko 60000 ms.Bolje koristi tajmer,ne prekidas program a vrijeme odlaganja moze biti i 50 dana.

Korisnikov avatar
elektricar024
Site Admin
Postovi: 1052
Pridružio se: Ned Maj 15, 2016 1:27 pm
Lokacija: Subotica
Kontakt:

Re: Arduino memorija

#3 Post od elektricar024 » Pon Jan 28, 2019 11:19 pm

To se može rešiti i bez proširenje memorije.

Kada koristiš delay() funkciju, tebi arduino ništa ne radi, već samo čeka da istekne vreme koja mu je zadata. Ako žeiliš redovan tajmer na određeno vreme, u se koristi matematička računica sa arduinom, gde on kod svakog ciklusa oduzme jedan od određenog broja koja je zadata, i to dok ne stigne do jedan, ona neće da izvrši funkciju.
Ne postoji višak alat, samo retko korišten :confusion-confused:

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#4 Post od dekip » Uto Jan 29, 2019 4:35 pm

Mikro SD karticom se ne proširuju memorijski kapaciteti mikorkontrolera, bar ne oni sa kojima on radi. Mikro SD kartica služi isključivo za upisivanje i čitanje dodatnih fajlova sa kojima mikrokontroler treba da radi. Kod mikorkontrolera memorija se proširuje EEPROM čipovima (I2C ili SPI), a to se ne može pojasniti u jednom postu. Probaj na Google -> 24LC256 EEPROM, recimo.

Što se tiče tvog problema, kao što neko reče, delay() može biti jako korisna funkcija, ali za laganije projekte i manje vrednosti vremena. Ova funkcija u potpunosti ZAUSTAVLJA rad mikorkontrolera za dato vreme. Ovo je jako korisno kada čekamo inicijalizaciju nekog povezanog modula u setup funkciji ili slično, ali može da pravi velike probleme ako se koristi u loop funkciji. Pogotovo ako se koristi često gde se neretko zaustavlja kompletna logika skeča. Bespotrebno.

Bolje rešenje je millis(). Primera ima dosta a najbitniji je blinkwithoutdelay example skeč u okviru IDE. Kod ove funkcije se pravi logika tako da mikorkontroler prolazeći kroz loop samo proverava da li je vreme da odradi određeni zadatak i ne staje. Nikada. Ovo je vrlo bitno napomenuti. Na ovaj način mikorkontroler može da završava druge stvari dok ne dođe vreme da upali taj tvoj relej. Naravno, on ne mora da radi bilo šta. Jednostavno će prolaziti loop za loopom dok ne dođe vreme da pošalje određeno logičko stanje ka releju.

Ako imaš već neki projekat pa si zapeo, daj da vidimo. Možda ti možemo konkretno pomoći.

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#5 Post od žežino » Uto Jan 29, 2019 6:43 pm

Prvo da se zahvalim na iscrpnim objasnjenjma, svima.Naime situacija je sledeca relei treba da se pale jedan za drugim u razlicitim vremnskim periodima svaki posebno,a ima ih 8.Prva 4, za 4 razlicite poozicije u jednom smeru a druga 4 povratak na pocetak.I da se sve to memorise.Kad se sve memorise, pritiskom na taster on ponavlja zadate kommande(u vremenskom intervlu) od pocetka do kraja.Radnja se obavlja nekoliko minuta.Nadam se d nisam previse zakomplikovao.
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#6 Post od dekip » Uto Jan 29, 2019 6:50 pm

Imaš li ikakav skeč? Da li si išta probao? Ako jesi daj to što imaš.

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 973
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: Arduino memorija

#7 Post od zokce » Uto Jan 29, 2019 7:11 pm

Nije jasno da li releji treba da se ukljucuju nakon iskljucenja prethodnog ili ne moraju da cekaju?
Pored toga, sta je tu bitno vreme ili pozicija radnog dela kojeg kontrolise relej, pretpostavljamo da je pozicija vezana za vreme aktiviranja ako je poznata brzina, zbog cega je potrebno memorisati vreme aktiviranja.
Nakon svega treba regulisati i da se sve to umemorise.
Mozda nisam pomogao oko resavanja, ali mozda oko jasnije postavke problema.
Без старца нема ударца!

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#8 Post od žežino » Uto Jan 29, 2019 8:28 pm

Tako je Zokce da vreme je vezano za pozicioniranje.Predjeni put za odredjeno vreme. Prvi odradi zatim drugi,pa treci i cetvrti a svaki po razlicitom vremenu onda sve to u rikverc.Cekanje moze da bude izmedju 2 relea moze da bude 1 sekundu ili dve to nije problem.Sto se tice skeca poslacu ga kad signem kuci u subotu.Razmisljao sam nesto u vezi Eprom recorda ili sd kartice ali covek je toliko dobro objasnijo da sam ostao bez teksta :clap:
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#9 Post od dekip » Uto Jan 29, 2019 10:25 pm

Ovo je samo koncept. U opasnoj sam gužvi ali daj da krenemo s mesta. ;)

Kod: Obeleži sve

//ovde postavljamo varijable, definicije i sl.
int period = 27000; 
unsigned long vreme1 = 0;
unsigned long vreme2 = 3000;
unsigned long vreme3 = 6000;
unsigned long vreme4 = 9000;
unsigned long vreme5 = 12000;
unsigned long vreme6 = 15000;
unsigned long vreme7 = 18000;
unsigned long vreme8 = 21000;

void setup() {
//ovde postavljamo sve što nam treba u vezi releja, serial...

}

void loop() {
  //ako je trenutno vreme millis() veće od zadatog vremena
  //vreme1 i perioda to jest vremena odvojenog za taj zadatak
  //vreme1 dajemo vrednost trenutnog vremena
  //i otvaramo relej, palimo svetlo, pijemo pivo...
  
    if(millis()>vreme1+period){
    vreme1=millis();
    //otvaramo jedan relej   
 }
    if(millis()>vreme2+period){
    vreme2=millis();
    //otvaramo drugi relej
 }

// i tako dalje
}
Ako se moje vreme stvori nekako, napraviću ti funkcionalan skeč. Ti ga modifikuj po potrebi.

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#10 Post od žežino » Sre Jan 30, 2019 7:27 pm

Mnogo ti hvala n trudu. ODUSEVIO SI ME :handgestures-thumbupleft: Nadam se da cu ti se revansirati.Ovo je pravi primer na kojem treba svaki forum da se zasniva pravi ljudi pravi odgovori.
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
DenisHD
Početnik
Postovi: 363
Pridružio se: Sre Jan 04, 2017 11:32 am

Re: Arduino memorija

#11 Post od DenisHD » Čet Jan 31, 2019 5:51 am

@žežino Nisam jos sa tim radio.. ali kao sto su ti ostali objasnili, ne treba memorijska.. :)
A sto se tice ove millis() funkcije.. to nikako ne mogu da ukapiram, na koju foru radi.. A siguran sam da bi mi vise koristila, nego klasican delay()..
Meni delay() pravi problem kod HC-SR04 senzora (bar tako mislim).. Dakle prepravljao sam neki autic igracku da ima upravljanje preko arduina i blututa.. i kad sam mu ubacio pomenute senzore (po jedan napred i nazad) i ubacio kod za iscitavanje rastojanja, komande sa blututa su pocele dosta da kasne.. Slicna situacija i u skoli, tamo pravimo robota.. i isto su stavljena dva HC-SR04 senzora, samo ovde sa strana.. da kad bude robot u lavirintu da detektuje "rupu" u zidu i tamo da skrene.. i takodje treba da se tamo ukace IR senzori koji ce da prate liniju.. i kad oba istovremeno detektuju liniju, robot treba da stane.. e sad kod za ultra zvucne senzore opet pravi kasnjenje i arduino na IR senzor odreaguje tek posle 2-3 sekunde..
I takodje i sami senzori jedan drugome prave bagove pri iscitavanju.. pa sam pomislio da je mozda do toga da kad delay() funkcija zaustavi uC, da nesto poremeti i onda to ubaguje sve.. Da li sam upravu? Ako nisam, ispravite me. :)

Korisnikov avatar
DenisHD
Početnik
Postovi: 363
Pridružio se: Sre Jan 04, 2017 11:32 am

Re: Arduino memorija

#12 Post od DenisHD » Čet Jan 31, 2019 5:55 am

Evo i mog koda:

Kod: Obeleži sve

int MAIN1 = 2; //Motor A IN1
int MAIN2 = 4; //Motor A IN2
int MBIN1 = 7; //Motor B IN1
int MBIN2 = 8; //Motor B IN2

int enA = 3; //Enable and PWM control motor A
int enB = 5; //Enable and PWM control motor B

#define LtrigPin A0
#define LechoPin A1
#define RtrigPin A2
#define RechoPin A3

long Lduration, Rduration, Ldistance, Rdistance;

#define IRsensA A4
int IRvalA;
#define IRsensB A5
int IRvalB;

int c;

void setup(){
  Serial.begin(9600);
  pinMode(LtrigPin, OUTPUT);
  pinMode(LechoPin, INPUT);
  pinMode(RtrigPin, OUTPUT);
  pinMode(RechoPin, INPUT);

  pinMode(IRsensA, INPUT);
  pinMode(IRsensB, INPUT);

  pinMode(MAIN1, OUTPUT);
  pinMode(MAIN2, OUTPUT);
  pinMode(MBIN1, OUTPUT);
  pinMode(MBIN2, OUTPUT);
  pinMode(enA, OUTPUT);
  pinMode(enB, OUTPUT);
  StopMotor();
}

void loop(){
  geofig();

  
      
  /*
  Serial.print("IRsensA: ");
  Serial.print(IRsensAf()); //Kad senzor detektuje, prebaci stanje na 1, inace je 0
  Serial.print("\t");
  Serial.print("IRsensB: ");
  Serial.print(IRsensBf());
  Serial.print("\t");
  Serial.print("UZsensL: ");
  Serial.print(UZsensL());
  Serial.print("\t");
  Serial.print("UZsensR: ");
  Serial.println(UZsensR());
  */
}

int motorSpeed(int x, int y){
    analogWrite(enA, x);
    analogWrite(enB, y);
}

int motorDir(bool ma1, bool ma2, bool mb1, bool mb2){
  digitalWrite(MAIN1, ma1);
  digitalWrite(MAIN2, ma2);
  digitalWrite(MBIN1, mb1);
  digitalWrite(MBIN2, mb2);
}


void geofig(){  //Geometric figure
  if(UZsensL() > UZsensR() && UZsensL() > '5'){
    Serial.println("skreni levo");
    left();
    }else if(UZsensR() > UZsensL() && UZsensR() > '5'){
    Serial.println("skreni desno");
    right();
    }else{
      Serial.println("nastavi pravo");
      forward();
      if(IRsensAf() == HIGH){
        StopMotor();
        }
      }
}

int IRsensAf(){
  IRvalA = digitalRead(IRsensA);
  return IRvalA;
  }

int IRsensBf(){
  IRvalB = digitalRead(IRsensB);
  return IRvalB;
  }

int UZsensL(){
digitalWrite(LtrigPin, LOW);
delay(2);
digitalWrite(LtrigPin, HIGH);
delay(10);
digitalWrite(LtrigPin, LOW);

Lduration = pulseIn(LechoPin, HIGH);
Ldistance = (Lduration/2) / 29.1;

return Ldistance;
}

int UZsensR(){
  digitalWrite(RtrigPin, LOW);
  delay(2);
  digitalWrite(RtrigPin, HIGH);
  delay(10);
  digitalWrite(RtrigPin, LOW);

  Rduration = pulseIn(RechoPin, HIGH);
  Rdistance = (Rduration/2) / 29.1;

  return Rdistance;
}

void StopMotor(){
  motorSpeed(0, 0);
  motorDir(LOW, LOW, LOW, LOW);
}

void forward(){
  motorSpeed(127, 127);
  motorDir(HIGH, LOW, HIGH, LOW);
}

void backward(){
  motorSpeed(127, 127);
  motorDir(LOW, HIGH, LOW, HIGH);
}

void left(){
  motorSpeed(127, 0);
  motorDir(HIGH, LOW, LOW, LOW);
}

void right(){
  motorSpeed(0, 127);
  motorDir(LOW, LOW, HIGH, LOW);
}

void leftForward(){
  motorSpeed(63, 127);
  motorDir(HIGH, LOW, HIGH, LOW);
}

void rightForward(){
  motorSpeed(127, 63);
  motorDir(HIGH, LOW, HIGH, LOW);
}

void leftBackward(){
  motorSpeed(127, 63);
  motorDir(LOW, HIGH, LOW, HIGH);
}

void rightBackward(){
  motorSpeed(63, 127);
  motorDir(LOW, HIGH, LOW, HIGH);
}

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#13 Post od žežino » Pet Feb 01, 2019 3:39 pm

OK sačekaću Dekijap kad bude imao vremena jer odprilike on je naj bliži mojoj priči,a i ja sam non stop na terenu po srbiji i preko tako da nemogu ni ja da stignem da ispratim sve , ali nadam se iz vaših primera da ću sastaviti projekat .Evo ovo je osnovni skeč koji sam napravio na brzaka i koji bi trebao da udje u moju priču s tim što je vreme držanja relea kratko u ms ( a treba mi u minutima) i uradjen je samo za dva relea, čisto za probu.I naravno kad se završi sve to treba da se memoriše i pritiskom na taster da ponovi.Ali samo jednom.
int in1=5;
int in2=7;
void setup() {
pinMode(in1, OUTPUT);
digitalWrite(in1, HIGH);
pinMode(in2, OUTPUT);
digitalWrite(in2, HIGH);// put your setup code here, to run once:

}

void loop() {
digitalWrite(in1, LOW);
digitalWrite(in2,HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(in1, HIGH);
digitalWrite(in2, LOW);// put your main code here, to run repeatedly:
delay(3000);
}
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#14 Post od dekip » Pet Feb 01, 2019 9:11 pm

:)
Izvoli:

Kod: Obeleži sve

//ovde postavljamo varijable, definicije i sl.
int period = 27000;            //razlika izmedju paljenja prvog i poslednjeg releja
unsigned long vreme1 = 0;      //pocetno vreme prvog releja
unsigned long vreme2 = 3000;   //razmak za drugi relej
unsigned long vreme3 = 6000;   //razmak za treci relej
unsigned long vreme4 = 9000;   //razmak za cetvrti relej
unsigned long vreme5 = 12000;  // itd
unsigned long vreme6 = 15000;
unsigned long vreme7 = 18000;
unsigned long vreme8 = 21000;

int relPin1 = 2;  //povezujemo IN1 releja
int relPin2 = 3;  //povezujemo IN2 releja
int relPin3 = 4;  //povezujemo IN3 releja
int relPin4 = 5;  //povezujemo IN4 releja

void setup() {
  //ovde postavljamo sve što nam treba u vezi releja, serial...
  pinMode(relPin1, OUTPUT);
  pinMode(relPin2, OUTPUT);
  pinMode(relPin3, OUTPUT);
  pinMode(relPin4, OUTPUT);
  digitalWrite(relPin1, HIGH);
  digitalWrite(relPin2, HIGH);
  digitalWrite(relPin3, HIGH);
  digitalWrite(relPin4, HIGH);
}

void loop() {
  //ako je trenutno vreme millis() veće od zadatog vremena
  //vreme1 i perioda to jest vremena odvojenog za taj zadatak
  //vreme1 dajemo vrednost trenutnog vremena
  //i otvaramo relej, palimo svetlo, pijemo pivo...
    if(millis()>vreme1+period){  //ako je trenutno vreme vece od vreme1+period (0+27000=27sekundi)
    vreme1=millis();             //izjednacavamo vreme1 sa trenutnim vremenom
    //otvaramo jedan relej
    digitalWrite(relPin1, LOW);  //relej pin ide na LOW a time palimo relej 
    }
    //s obzirom da je pri ulasku u if petlju trenutno vreme moralo biti 27sec
    //vreme1 izjednacavamo sa tim vremenom
    //pa nam prvi relej dolazi na red za ponovno paljenje
    //tek kada trenutno vreme bude vreme1+ period (27sec+27sec=54sec)
    //ovo podesavamo sa period promenljivom
    if(millis()>vreme2+period){
    vreme2=millis();
    //otvaramo drugi relej
    digitalWrite(relPin2, LOW); 
    }
    if(millis()>vreme3+period){
    vreme3=millis();
    //otvaramo treci relej  
    digitalWrite(relPin3, LOW); 
    }
    if(millis()>vreme4+period){
    vreme4=millis();
    //otvaramo cetvrti relej
    digitalWrite(relPin4, LOW); 
    }
// i tako dalje
// na ovaj nacin ce se paliti releji za redom od 1 - 4
}

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#15 Post od žežino » Sub Feb 02, 2019 6:46 pm

Razumeo :clap: Nebih hteo da te puno zamaram ali kad smo već tu pošto se na počeku treba paliti taster za pokretanje zar nebih i on morao biti uključen
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#16 Post od dekip » Sub Feb 02, 2019 6:52 pm

Koji taster? Čega taster?

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#17 Post od žežino » Ned Feb 03, 2019 2:26 pm

Za aktivaciju start.Jer kad ubaciš program da bi pokrenuo proces moraš da pritisneš taster :D
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#18 Post od dekip » Ned Feb 03, 2019 5:36 pm

Pa korisnički digitalni unos informacija preko dugmeta u Arduino svetu spada pod brojanje do deset. ;)

Elem, recimo ovako:

Kod: Obeleži sve

//ovde postavljamo varijable, definicije i sl.
int period = 27000;            //razlika izmedju paljenja prvog i poslednjeg releja
unsigned long vreme1 = 0;      //pocetno vreme prvog releja
unsigned long vreme2 = 3000;   //razmak za drugi relej
unsigned long vreme3 = 6000;   //razmak za treci relej
unsigned long vreme4 = 9000;   //razmak za cetvrti relej
unsigned long vreme5 = 12000;  // itd
unsigned long vreme6 = 15000;
unsigned long vreme7 = 18000;
unsigned long vreme8 = 21000;

int buttonPin = 11; //pin na koji povezujemo dugme
int readingButtonPin = 0; //promenljiva ya stanje dugmeta
int buttonState = 0;//pocetno stanje petlje

int relPin1 = 2;  //povezujemo IN1 releja
int relPin2 = 3;  //povezujemo IN2 releja
int relPin3 = 4;  //povezujemo IN3 releja
int relPin4 = 5;  //povezujemo IN4 releja

void setup() {
  //ovde postavljamo sve što nam treba u vezi releja, serial...
  Serial.begin(9600);
  pinMode(buttonPin, OUTPUT);
  pinMode(relPin1, OUTPUT);
  pinMode(relPin2, OUTPUT);
  pinMode(relPin3, OUTPUT);
  pinMode(relPin4, OUTPUT);
  digitalWrite(relPin1, HIGH);
  digitalWrite(relPin2, HIGH);
  digitalWrite(relPin3, HIGH);
  digitalWrite(relPin4, HIGH);
}

void loop() {
  readingButtonPin = digitalRead(buttonPin); //citamo stanje dugmeta
  if(readingButtonPin == HIGH){ //ako je neko pritisnuo dugme 
    Serial.println("Neko je pritisnuo dugme");
    buttonState = 1;  // menjamo stanje
    }
relaySwitch();
}
void relaySwitch(){
    if(buttonState == 1){  //ako stanje promenjeno
    Serial.println("Stanje je sada 1 i palimo releje");
  //ako je trenutno vreme millis() veće od zadatog vremena
  //vreme1 i perioda to jest vremena odvojenog za taj zadatak
  //vreme1 dajemo vrednost trenutnog vremena
  //i otvaramo relej, palimo svetlo, pijemo pivo...
    if(millis()>vreme1+period){  //ako je trenutno vreme vece od vreme1+period (0+27000=27sekundi)
    vreme1=millis();             //izjednacavamo vreme1 sa trenutnim vremenom
    //otvaramo jedan relej
    digitalWrite(relPin1, LOW);  //relej pin ide na LOW a time palimo relej 
    }
    //s obzirom da je pri ulasku u if petlju trenutno vreme moralo biti 27sec
    //vreme1 izjednacavamo sa tim vremenom
    //pa nam prvi relej dolazi na red za ponovno paljenje
    //tek kada trenutno vreme bude vreme1+ period (27sec+27sec=54sec)
    //ovo podesavamo sa period promenljivom
    if(millis()>vreme2+period){
    vreme2=millis();
    //otvaramo drugi relej
    digitalWrite(relPin2, LOW); 
    }
    if(millis()>vreme3+period){
    vreme3=millis();
    //otvaramo treci relej  
    digitalWrite(relPin3, LOW); 
    }
    if(millis()>vreme4+period){
    vreme4=millis();
    //otvaramo cetvrti relej
    digitalWrite(relPin4, LOW); 
    }
// i tako dalje
// na ovaj nacin ce se paliti releji za redom od 1 - 4
  }
 
  }
Dugme povezuješ na navedeni pin uz upotrebu 10K otpornika na GND, radi pulldown. Može i softverski, ali jedan otpornik manje košta od lekova za glavobolju.

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#19 Post od žežino » Ned Feb 03, 2019 7:29 pm

E svaka čast dobar si hahahahhah :dance:
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
dekip
Početnik
Postovi: 54
Pridružio se: Ned Dec 30, 2018 9:44 pm

Re: Arduino memorija

#20 Post od dekip » Ned Feb 03, 2019 8:31 pm

Dobar ili ne, moraš razumeti da ti ja mogu POMOĆI da završiš posao, ali ne možeš očekivati da ti ga ja završim. To nije isto. Da ti neko napiše kompletan skeč prema tvojim potrebama i da projekat pri tom uključuje nekoliko modula i aktuatora, to iziskuje vreme. A vreme je novac.

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#21 Post od žežino » Ned Feb 03, 2019 8:34 pm

I ovo je sasvim dovoljno, nego ono zadnje što si napisao u predhodnom postu( ali jedan otpornik manje košta od lekova za glavobolju) bilo mi je po prilici simpatično.
KO ZNA TAJ I UME

Korisnikov avatar
žežino
Početnik
Postovi: 752
Pridružio se: Pon Okt 09, 2017 8:25 pm
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: Arduino memorija

#22 Post od žežino » Ned Feb 24, 2019 6:32 pm

Sagledao sam celu situaciju i jos jednom se zahvaljujem na pomoci,ali odlucicu se za klasican tajmer sa 4 relea i displej sa pustanjem procesa pozivom na taster.
KO ZNA TAJ I UME

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost