RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

Odgovori
Message
Autoru
Korisnikov avatar
RadovanPetkovic
Početnik
Postovi: 66
Pridružio se: Uto Jan 02, 2018 8:00 am
Lokacija: Kikinda

RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

#1 Post od RadovanPetkovic » Sub Dec 22, 2018 12:19 pm

Podeliću svoje iskustvo sa ovim tablama a mislim da nije malo i da će nekome pomoći ko bude pažljivo čitao i shvatio šta sam hteo reći.
Čvrsto sam ubeđen da SMD tehnologiji nije mesto u automobilima a zašto ? Pa uporedio bih kao kada bi manekena lepo obučenog poslao u okno rudnika pa makar da samo vodi knjige. Glavni problem je što je ploča te table prepuna hladnih lemova posle 5 do 10 godina rada. U kabini temperature idu od -20 do +70 možda i više. Posle toliko godina lemovi nisu ni za k..... Sve što čitate na forumima su nečija iskustva što cenim i ja sam tako učio. Ali do sada neznam jesam jedan čip PWM zamenio i to table koje su dolazile posle drugih majstora, Mosfet možda jedan na početku. Vi kada zamenite delove kao na forumima što preporučuju rešite problem lemljenja a isto bi i rešili ako bi prelemili kvalitetno stare delove. Kako to ? Silni paralelisani otpornici od 1 oma kada imaju loš lem podignu svoju vrednost, zaštita PWM oscilatora zablokira čip jer "vidi" preopterećenje (jedan od kvarova, ima ih ihaj...). Kada zamenite nove vi verovatno dobro zalemite otpornike i imate pravu vrednost....
Tabla je tako napravljena da sama sebe štiti i čim "vidi" neku nepravilnost procesor neće da uključi oscilator napajanja. Suština je KVALITETNO prelemiti skoro sve ili osnovne (iskustvom stečene) elemente. Ne koristiti ništa osim kvalitetnih pasta za SMD tehnologiju i malo tinola posle svega dobro oprati čitavu tablu nekim sredstvom za pranje (svako ima svoje favorite) pa isprati vodom i potom Femom ili na suncu osušiti. Takva kao nova tabla će jedino bez problema raditi. Najveća provera je kada se emulatorom uključi tabla mehanički se uvija i drvenim štapom svaki SMD element pokuša pomeriti. Ako se tabla ne ugasi sve je OK. Tako ćete i naći loše lemove.
Navešću vam šta sam menjao kao neispravno a to nigde nema na forumima. Procesor, eprom, zener diodu (kućište kao smd tranzistor), Fet par koji daje oscilacije displeju, displeji, drajverski integralac za mali displej, stabilizator 5v i NPN tranzistor do tog stabilizatora. Čak nisam ni menjao kondenzatore kao što neki preporučuju. Svaki elemenat kada sumnjate da je crkao izvadite i ispitate ako je ispravan nema potrebe menjati. Znači morate imati iskustva i alata a samo slušati i menjati preporučene delove nije profesionalno. Jer svaka tabla je priča za sebe.
Kada ste ispred stola sa puno kolača i torti mislite li da su jedino najbolje torta što će vam neko preporučiti ili ćete probati sve i sami odlučiti šta je najukusnije?

Napomena. Plavi naponi na kontrolnim tačkama su kada je tabla ugašena a pod naponom
Crveni naponi na kontrolnim tačkama su kada je tabla uključena emulatorom

P.S.: Duvaljka neće dobro zalemiti delove (iz iskustva bar kod mene) dok se lemilicom i pastom svaki SMD otpornik lemi čim se pomeri u prvim sekundma lemljenja HLADAN LEM NEVIDLJIVI i lupama ili mikroskopom. Ja koristim duvaljku samo za skidanje SMD elemenata i kada se ćip dobro zalemi da se ponovo preduvaju pinovi radi "sigurnijeg lema" i da oduva pastu ispod čipa. Do sad nisam ni jednu rešio kvalitetno sa duvaljkom.
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.

Korisnikov avatar
RadovanPetkovic
Početnik
Postovi: 66
Pridružio se: Uto Jan 02, 2018 8:00 am
Lokacija: Kikinda

Re: RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

#2 Post od RadovanPetkovic » Sub Dec 22, 2018 12:30 pm

I još jedna
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 989
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

#3 Post od zokce » Ned Dec 23, 2018 3:41 pm

Bravo care Radovane! :clap:

Jos kad bi naslikao prikljucak gde se dovode naponi koje si naveo, i navedes koji je to emulator, bilo bi jasnije.
A Jos bolje bi bilo da navedes gde se mogu naci seme za instrument table (meni treba za Lagunu2).
Без старца нема ударца!

Korisnikov avatar
RadovanPetkovic
Početnik
Postovi: 66
Pridružio se: Uto Jan 02, 2018 8:00 am
Lokacija: Kikinda

Re: RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

#4 Post od RadovanPetkovic » Sre Dec 26, 2018 12:07 pm

Šema nema nigde. Ruski sajtovi imaju štošta ali treba Ruski Guglati.... Ovaj jedan deo šeme sam kod njih našao. I neki reostat za Renoa. Inače nema nigde. Ja sam skidao ostatak šeme od Ove table ali je neistestirana pa je nigde ne kačim jer bi bila nerazumljiva (sem meni jer znam koje sam delove skidao :) ). Nisam baš skinuo svaki pin procesora ali grupacije elektronike i te pinove jesam. Pa tako da mi veoma služi u lociranju kvara.
Pošto nema šema moraš popravljati takve stvari po grupacijama tako što ćeš naći u Alldatashet osnovnu šemu za taj IC i onda oko njega proveravaš. A kako blokovski ? Proveriš prvo deo oko napajanja, potom mehanički šta bi moglo (satovi). Često njihovi step motori prave gluposti jer u sebi imaju zupčanike koji odu ili njihove osovine. Ja sam imao slučaj kada zablokira čitavu tablu procesor zbog kazaljke. Jer on je pametan i neko mu je zadao da kod uključenja postavi početne vrednosti i ako on to neuspe jednostavno neće ni da radi. Čudni su ti procesori da bi sto posto bio siguran da je neispravan .... Veće su šanse u kladionici dobitak strefiti. Tako su napravljeni da moraju imati sve tačne uslove čim nedostaje koji čudno ili nikako neradi....
Ako nerade displeji većinom flet kablovi, bez novog nema opravke, ako ga nađeš zamena idealno rešenje.
I jedino je još traženje hladnih lemova. Sve ozbiljnije se neisplati jer polovna tabla dalji rad obesmisli jer se nemože naplatiti "patnja" oko nje.
Većinom se svodi nabavka polovne i prepravka kilometraže ... brže efikasnije
Table koje su preko 50€ + promena kilometraže (10-20€) e tu već ima nekog rada koji se može naplatiti. Zato senikova digitalna tabla se vredi raditi jer je ona oko 100€
Šta te muči kod tvoje table ako mogu pomoći....
A što se tiče emulatora za table ima ih na yutubu ihaj July, can bus , OF68 , Car Prog .....https://www.youtube.com/watch?v=APme4cXZlHA

Korisnikov avatar
zokce
Početnik
Postovi: 989
Pridružio se: Sre Okt 18, 2017 7:57 pm
Lokacija: Juzna Srbija

Re: RENO SCENIC digitalna indstrument tabla

#5 Post od zokce » Sre Dec 26, 2018 2:53 pm

Ne treba mi, jos. Ali je zanimljiva tema.
Без старца нема ударца!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost