Stranica 1 od 1

LED paneli

Poslato: Uto Jun 20, 2017 12:49 pm
od borudza
Pozdrav iz Beograda. Imam pitanje vezano za LED rasvetu. Naime, nedavno sam povezivao neke LED panele preko naizmeničnih prekidača. Od 10 panela, 9 je radilo normalno, dok je samo jedan radio tako što kad je uključen radi normalno, ali kad ga isključim on na svakih par sekundi blicne jednom. Probao sam da menjam panele, napajanja, čak sam menjao i prekidače, ali se isključivo na tom mestu dešavalo to. Znači, nije ni do panela, ni do prekidača. Problem sam rešio tako što sam paralelno na napajanje povezao običnu tinjalicu, ali mi je i dalje ostala misterija zašto se to dešavalo. Ima li neko ideju?

Re: LED paneli

Poslato: Uto Jun 20, 2017 7:00 pm
od elektricar024
Misterija mnogim električarima. Tajna je zbog prekidačkog napajanja. Tamo se indukuje struje, da li zbog toga što zemljani vod nije uredno uvezana ili slično ali je dovoljno da ta indukovana struja polako napuni kondenzator i u tom trenutku kada se napuni ima snage da pokrene elektroniku i na tren da upali Led panel koliko toliko pošto kondenzator brzo se isprazni...

Nadam se da sam dovoljno jasno i kratko objasnio situaciju. Čim si poveza tinjalicu paralerno sa njim dobiosi to da indukovanu struju odma pojede sijalica i ne stiže kondenzator da se napuni.

Re: LED paneli

Poslato: Ned Okt 29, 2017 9:01 pm
od BogdanCarr
I meni se isto to dešava samo kod mene posle nekog vremena tinjaju led diode, ali kod mene se ne prekida faza nego nula koja ide na naizmenični prekidač.