Stranica 1 od 1

Filament za 3d stampu

Poslato: Pon Avg 26, 2019 1:06 pm
od Matrad
Pokrecem ovu temu sa zeljom da razmenimo iskustva u vezi filamenata za 3d stampu. Gde kupujete, po kojim cenama, kako ste zadovoljni kvalitetom...

Kada sam kupio svoj stampac(Anet A8) dobio sam uz njega kotur crvenog PLA koji me je odlicno sluzio skoro godinu dana. Postao je pomalo krt tek pred kraj kotura. Najverovatnije zbog vlage koju upija iz vazduha. Nakon sto sam potrosio taj kotur, u voxellab-u sam kupio Wanhao PLA crveni. I malo je reci da sam razocaran. Postao je krt i poceo da puca sam od sebe vec nakon 15 dana.

Sada me zanima gde vi nabavljate PLA i koja je marka u pitanju? Treba mi pouzdan filament koji nece postati neupotrebljiv u kratkom roku. Sada bih kupio kotur PLA-a i PET-G-a.

Re: Filament za 3d stampu

Poslato: Uto Avg 27, 2019 7:55 pm
od DenisHD
Ja sam svoj filament takodje nabavio u voxellab -u i posto jos nisam nabavio stampac dao sam drugaru da je kod njega.. kad nesto treba da mi on odstampa i jedino sto smo imali problema od pocetka jeste beli transparent PLA koji se na prvom modelu odlepljivao i krivio prvi sloj par puta.. tek iz 3 ili 4 puta je uspeo bez problema da odstampa, sada posle par meseci malo drugacija situacija.. isti model samo u vecim razmerama.. prvi sloj je ok odstampan ali posle kako je krenuo 3-4 tamo negde je samo pravio onu "paukovu mrezu" sto bi se reklo.. kao da je stampao uprazno.. ne znam pitao drugara sta je bilo.. dal je puko filament pa extruder nije imao dotok filamenta ili se zapusila dizna..
Sa crnim filamentom nije bilo skoro nikakvih problema.. jedino sto na jednom modelu kao da fali malo ugao :lol: ne znam dal se iskrivio prvi sloj tamo ili sta vec.. ali onda razmisljam da bi to bilo veliko iskrivljenje i extruder bi zakacinjao tamo na sledecim slojevima.. posto fali mozda i 0.5cm... nzm tako je slikao drugar da nije bas jasno dal je to donji ili gornji deo..

Re: Filament za 3d stampu

Poslato: Čet Avg 29, 2019 6:42 am
od elektricar024
Nažalost ne mogu puno da kažem. Isto sam nabavljao u voxellLab. Radio dosta dugo sa PLA filamentom, nego već kad sam poručio ABS onda su mi krenule muke. Konstantno odlepi se od postolje. Pokušao sam i kreptraku staviti, ma od svega se odlepi. Od tad sam se predao. Al sad sam dobio ideu da uhvatim i da stavim dole papir, pa na to da štampam.

Re: Filament za 3d stampu

Poslato: Pet Avg 30, 2019 9:23 pm
od DenisHD
Neki su cak i neki lepak stavljali.. :lol: stave krep traku, pa preko nje namazu lepkom da se ne odlepi :lol:

Filament za 3d stampu

Poslato: Ned Sep 29, 2019 7:16 am
od elektricar024
Ne želimda otvaram novu temu, nek nastavljam ovde. Predhodno sam pomenuo muke sa ABS materijalom. Ja ću pisati dalje moja iskustva koju za sada nisam uspeo rešiti. Na ime, kao što sam gore naveo sa PLA filamentom probleme još nisam imao. Problemi su krenuli tada kada sam prešo na ABS. Konstantno propada štampa jer vremenom ABS materijal odlepise od postolje.

Prvo sam pomislio da je problem svakako sa mom postoljem jer sam primetio da aluminijumska tacna gde se i grejač nalazi malo dobio stomaka. To sam rešio da preko toga iseko staklo i štampa ide na stsklo. Moram priznati da preciznost štampe je dovodena na maksimum sa staklom. Inače staklo je bio rešenje na nekim forumima i za ABS materijale. Nažalost to kod mene nije uspelo. Sad zadnji put što sam koristio jeste običan a4 papir. Njega fiksirao na staklo pomoću selotejpa za karton i ostavio da radi. Na papiru je imao dobar način hvatanje podloge, al vremenom pošto štampanje trajalo 12h cca. sam papir se izdužio i digo se papir, samim tim i postolje i dobilismo ružnu ne preciznu štampu. Al makar prvi put u životu odradio kako treba.

Za sada toliko od mene. Pipem dalje jer čim sam uspeo rešiti problem. Ako neko isto ima iskustva neka podeli jer mi sad već sve ovo ide na živce sa ABS materijalom.

Re: Filament za 3d stampu

Poslato: Sub Feb 29, 2020 6:02 am
od DenisHD
Ja još muku mučim sa odlepljivanjem štampe od podloge.. probao sam i sa nivelacijom podloge 100 puta.. i sa krep trakom.. negde sam pročitao kao treba da se rastvori šećer u vodi i sa tim da se premaze podloga.. ajde i to da probam.. ma ne vredi.. uvek se iskrivi ponekad malo, ponekad baš mnogo..
Jedino još nisam probao sa uhu lepkom.. mada nešto izbegavam da probam, pošto će vrv isto biti, samo ću onda morati da ribam podlogu..
Juče sam uzeo ogledalo 23x23 (pošto imam ender 3 pro) I iznivelisao ja prema staklenoj podlozi.. a pošto nisam imao one metalne štipaljke, zalepio sam ga duplofan trakom i to još drži.. međutim kad sam stavio da se stampa neki mali deo.. samo su se malecno iskrivile ivice..
Slika
dok kad sam stavio veći komad da se stampa (klaser kutija).. ode mast u propast... 😅🤦🏻‍♂️
Već razmišljam da nabavim onaj BLTouch pa da se automatski namesta prema podlozi.. ali ako nije baš samo do perfektne nivelacije nego još nešto.. onda džabe mi i BLTouch.. 😂
I da.. kad uspe da se ne odlepi od podloge pa odštampa do kraja bez problema.. na nekim mestima fali malo plastike.. kao da ne stiže da izbacuje dovoljno filamenta..
Jednom mi se desilo da je dizna bila zapušena i ono crevo za filament se istopilo pa je teško prolazio filament kroz taj deo.. to kad sam sredio odmah se malo bolje i lepilo za podlogu i manje je bilo ovakvih nedostataka plastike..